De Kinder- en Grote wedstrijd 2019

De winnaars van de kinderinzendingen van 10 -15 jaar:
1. Nout Roorda
2. Ilayen Kalkbeek
3. Didar al Bayani

Tot 10 jaar:
1. Floor Roorda
2. Ruben van der Kaaden
3. Lieke Westerhof
 

JURY RAPPORT

1e Prijs
Alexander ten Berge, Het geheim van de steur

Alexander heeft een bijzonder stripverhaal ingeleverd. Bijzonder wat betreft thema en verhaal, maar ook wat betreft vormgeving.
Als uitgangspunt heeft hij de bekende ‘Kamper ui’ van de steur in de IJssel genomen, maar zijn verhaal neemt een verrassende originele wending.
Zijn strakke pentekeningen doen bij eerste aanblik denken aan de houtsneden van de beroemde Vlaamse kunstenaar Frans Masereel, maar waar Masereels ‘beeldromans zonder tekst’ soms wat statisch overkomen, zijn Alexanders tekeningen volwaardige striptekeningen met voldoende actie.
Alexander is goed op de hoogte met de geschiedenis van Kampen, getuige bijvoorbeeld de opeenvolgende versies van de stadsbrug die hij weergeeft, maar ook van de actualiteit, zoals de bestratingswerkzaamheden aan de Ebbingestraat. Dat alles is op subtiele wijze in zijn verhaal verwerkt.
Kortom, een verdiende eerste prijs! Wij verwachten nog mooie dingen van deze tekenaar.
Klik hier voor de inzending

2e Prijs
Geoffrey Legito en Kimberly Legito-Geelen

De lijnvoering van deze inzending verraadt een geoefende tekenhand. Er is niet echt een verhaal, maar we gaan door de eeuwen heen vanuit een origineel standpunt, dat van de kat. De invloed van de mangastijl is duidelijk herkenbaar, maar dan wel ontwikkeld tot een eigen stijl. Er is duidelijk werk gemaakt van de achtergronden, zoals de hiëroglyphen in de Egyptische tempel. De grijstinten zijn zacht en functioneel, waardoor de lezer niet echt kleur mist.
Klik hier voor de inzending

3e Prijs:
Rowdy Huiswoud heeft het thema van de wedstrijd naar eigen hand gezet. In zes plaatjes wordt een grap neergezet die alles te maken heeft met het thema van de wedstrijd, maar ‘Door de jaren heen’ werd ‘Door de HAREN heen’. Rowdy heeft een eigen tekenstijl met stevig aangezette lijnen en bereikt daar een goed effect mee. We gaan vast nog veel zien van deze tekenaar.

Klik hier voor de inzending

Aanmoedigingsprijs:
Jop Rill speelt in zijn inzending met de tijd, van heden naar verleden en terug. In zijn verhaal wordt het thema ‘Door de jaren heen’ niet echt recht gedaan. Toch is de uitwerking van het idee leuk gedaan en ook zijn figuur ‘Frosti Frog’ heeft volgens de jury zeker mogelijkheden. Daarom is de jaarlijkse ‘aanmoedigingsprijs’ dit keer voor Jop.

Klik hier voor de inzending